Pénzügyi műveltség konferencia

Összefoglaló a Pénzügyi műveltség konferenciáról

Az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Karán 2018. november 6-án a pénzügyi műveltséggel kapcsolatban szerveztek szakmai konferenciát, amely szorosan kapcsolódott a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozathoz. A konferencián több neves előadó is részt vett, akik széles körben mutatták be a pénzügyi műveltség hazai helyzetét, valamint elemezték a gazdasági szereplők pénzügyi döntéseit és szokásait.

A konferencián a felkért előadók között szerepelt Barcza György, az Államadósság Kezelő Közport Zrt. (ÁKK) vezérigazgatója is, de több más hazai felsőoktatási intézményből is érkeztek előadók a rendezvényre. A Gazdaság- és Társadalomtudományi Intézet a korábbi évekhez hasonlóan idén is lehetőséget kívánt teremteni arra, hogy a magyar gazdaságot érintő aktuális kérdésekről érdemben is szakmai párbeszéd alakulhasson ki az egyetemi kollégák és a hallgatók minél szélesebb bevonása mellett.

A konferencia résztvevői betekintést kaphattak a magyar államadósság kezelésének helyzetébe, valamint több hazai és nemzetközi kutatási eredmény is bemutatásra került. A konferencia résztvevői egyetértettek abban, hogy a pénzügyi műveltség fejlesztésére igen nagy hangsúlyt kellene fektetni, és érdemben is szemléletváltásra lenne szükség, amelyben már az alap- és a középfokú oktatásnak is szerepet kell játszania. Az előadásokat követően Dr. Varga János, a rendezvény moderátora arra kérte a résztvevőket, hogy fogalmazzák meg kérdéseiket és véleményüket a témával kapcsolatban, akik ebben igen aktívnak bizonyultak. A rendezvény zárásaként Dr. habil Csiszárik-Kocsir Ágnes intézetigazgató kiemelte, hogy a pénzügyi műveltség fejlesztése a jövőben is fontos feltétele lesz a gazdasági fejlődésnek, így ezzel a témával kiemelten kellene foglalkozni magasabb szinten is. A konferencia prezentációs anyagait az előadók rendelkezésre bocsátották, amelyek elérhetők pdf formátumban.