Svájci kapcsolat

Dr. Nagy Imre Zoltán, a Keleti Károly Gazdasági Kar oktatója 2012. szeptember 3-7. között látogatás tett Svájcban a Bern University of Applied Sciences Gazdasági Karán, majd kutatási munkájához kapcsolódóan, a Magyar Labdarúgó Szövetség szervezésében találkozott a Svájci Labdarúgó Szövetség és az FC Zürich Klub képviselőivel is.


A Bern University of Applied Sciences (BUAS) több képzési területen is piacvezető Svájcban, valamint a kormánynak is végeznek szakértői munkát. Prof. Dr. Jürg Römer (Leiter Fachbereich Wirtschaft) és helyettese, Prof. Dr. Philipp Berchtold elmondták, hogy Bernben a legfontosabb szempont a minőségi oktatás fenntartása, ennek köszönhetően minden végzős hallgató el tud helyezkedni.

Három területen is mód nyílik együttműködésre a KGK és a jó hírű berni felsőoktatási intézmény között. A tárgyalások során a BUAS képviselői kezdeményezték az Erasmus-együttműködési szerződés megkötését, amelynek keretében angol és német nyelven egyaránt lehetne hallgatókat és oktatókat fogadni, illetve küldeni. A berni partner kar meghívást kapott a 2013. évi MEB nemzetközi konferenciánkra, illetve hasonló meghívást kapott a KGK a BUAS minden év áprilisában megrendezésre kerülő „International day” rendezvényére, ahol egy-egy témát egy svájci és egy külföldi kolléga ad elő szoros együttműködésben angol vagy német nyelven.

A szakmai út lehetővé tette kapcsolatok kiépítését svájci vállalkozásokkal és intézményekkel. A Svájci Labdarúgó Szövetségnél és az FC Zürich Klubnál szerzett rendkívül értékes vezetési, szervezési, valamint controlling tapasztalatok jól hasznosíthatók hazánkban részben a Magyar Labdarúgó Szövetségen keresztül, részben pedig számos publikációban közzétéve a szakmában is.

(Fotónkon Robert Breiter, a Svájci Labdarúgó Szövetség (SFV) főtitkárhelyettese (jobbra) és egyetemünk oktatója látható Bernben. A háttérben a berni Wankdorf Stadion korabeli fényképe, ahol 1954-ben az aranycsapat döntőt vívott. A felújított stadion ma közvetlenül a berni University of Applied Scienses Gazdasági Karának campusa mellett áll.)