Átvétel és tagozatváltás

Jelenlegi hely

Amennyiben egy hallgató más felsőoktatási intézményben vagy az Óbudai Egyetem (OE) más karán azonos szakon, de legalább azonos szakcsoportban folytat tanulmányokat, akkor kérheti a Keleti Károly Gazdasági Kar valamely szakára történő átvételét.

Az OE más karain jogviszonnyal rendelkező hallgatók a jelenlegi képzésükkel azonos szakcsoportba tartozó műszaki menedzser alapszakra (C vagy D tantervre, beszámítható kredittől függően dönt a TO a tantervről) kérhetik átvételüket.

Az OE-NIK képzéseiről egyik szakunkra sincs lehetőség átvételi kérelem beadására, mert nem azonos szakcsoportba tartozó képzésekről van szó.
A NIK hallgatóinak bármely szakunkra csak új - normál, pót- vagy keresztféléves - felvételi eljárás keretében van lehetősége bekerülni, sikeres felvételi esetén.

Az OE-BGK, OE-KVK és OE-RKK képzéseiről csak a műszaki menedzser szakra van lehetőség átvételt kérni, mint azonos szakcsoportba tartozó képzésre.
A fenti karok hallgatóinak minden más szakunkra csak új - normál, pót- vagy keresztféléves - felvételi eljárás keretében van lehetősége bekerülni, sikeres felvételi esetén

A KGK hallgatói szintén kérhetik a tagozatváltást szakon belül, de átvételre nincs lehetőségük a műszaki menedzser (műszaki szakcsoport) és a gazdálkodási és menedzsment / kereskedelem és marketing (gazdasági szakcsoport) szakok között, az eltérő szakcsoportok miatt.

Az átvétel feltételei (más intézményből/más karról):

 • legalább két lezárt aktív félév,
 • legalább 30 beszámítható/ekvivalens teljesített kredit más intézményből átjelentkező hallgató esetén,
 • legalább 30 teljesített kredit OE más karairól történő átvétel esetén,
 • érvényes (aktív/passzív) hallgatói jogviszony a kérelem beadásának időpontjában.

A szakváltás (karon belül, a közgazdasági képzések között) vagy tagozatváltás feltétele (karon belül):

 • legalább két lezárt aktív félév.

Az átvételi kérelemhez az alábbi átjelentkezési csomagot kell elküldeni.

 1. szakváltási kérelem vagy tagozatváltási kérelem
 2. kitöltött akkreditációs/felmentési kérelem (Formanyomtatványok menüpontban elérhető) és az ehhez csatolandó mellékletek:
  • leckekönyv teljes másolata vagy hitelesített NEPTUN/ETR elektronikus leckekönyv (karon belüli átvételnél a TO előadó a beadáskor csatolja a kérelemhez),
  • befogadtatásra/felmentésre kért tárgyak hitelesített tematikái (ha nem a KGK által oktatott tárgyakról van szó);
 3. 15 napnál nem régebbi hallgatói jogviszony igazolás az aktív/passzív jogviszonyról (csak más karról/intézményből történő átvételnél!);
 4. átvételi kérelem díjának átutalásáról szóló igazolás [átutalási megbízás másolata vagy netbanki printscreen] (csak más intézményből történő átvételnél!).

Az átvételi kérelem beadásának határideje őszi félévre történő átvétel esetén augusztus, tavaszi félévre történő átvétel esetén január hónapban esedékes. A pontos határidők minden esetben az akkreditációs kérelem formanyomtatványánál tekinthetők meg.

Az átvételi kérelem beadásának díja: 5500 Ft (más karról/intézményből történő átvételnél!)

A szakváltás és tagozatváltási kérelem beadásának díja: 5000 Ft (a karon belüli átvétel esetén!)

Az összeget a 10032000-00291350-01120008 (MÁK) számlaszámra kell átutalni.
Más intézményből történő átvételt kérő hallgató esetében az átutalási megbízás Közlemény rovata az alábbiakat kell tartalmazza:
Karkód, átvételt kérő hallgató neve, ÁTVÉTEL (pl. KGK, Példa Emese, ÁTVÉTEL).
Az átutalás átfutási ideje 2-3 munkanap.
OE más karáról történő átvételt kérő hallgató esetén a Közlemény rovat: NK-Neptun azonosító, Név
Az egyetemen belüli átvételek esetén a tételkiírást a TO végzi el, csak az összegnek kell a Neptun gyűjtőszámlán rendelkezésre állnia a kérelem beadásakor.

Az átjelentkezési csomag leadható:

 • személyesen a Tanulmányi Osztályon félfogadási időben
 • postai úton is eljuttatható hozzánk az alábbi címre:
   OE-KGK Tanulmányi Osztály
   1444 Budapest, Pf.: 273.